Een Franse rechter oordeelde dinsdag dat Jérôme Kerviel, de beurshandelaar die 5 miljard euro vergokte toen hij werkte voor de bank Société Générale, in 2008 ten onrechte is ontslagen.
Dat melden diverse Franse media, waaronder de site 20minutes.
Afgelopen mei startte Kerviel een rechtszaak tegen zijn voormalige werkgever, waarbij hij 5,7 miljard euro van de bank eiste. Dat blijkt te hoog gegrepen, maar de Franse rechter kent wel een schadevergoeding van 450 duizend euro toe.
De Franse rechter oordeelde dat Kerviel “zonder reële en serieuze” reden is ontslagen, onder “ergerlijke” omstandigheden. Kerviel zelf heeft steeds beweerd dat hij als zondebok is gebruikt, om het falen van zijn superieuren bij de bank te verhullen.
Société Générale noemde de beslissing van de Franse rechter “schandalig”, aangezien Kerviel eerder werd veroordeeld voor beursfraude en een gevangenisstraf heeft uitgezeten. De bank gaat in beroep tegen de uitspraak.
Beursspeculatie als computerspel
Kerviels miljardenfraude kwam in 2008 aan het licht. In 2009 gaf hij daarover een interview aan de Franse krant Le Parisien
"Eén miljoen euro was niks voor mij", zei Kerviel tegen de krant. "In 2007 maakte ik van augustus tot december elke dag winst. Ik nam waanzinnige risico’s en maakte astronomische winst. Mijn winst dekte de verliezen van mijn collega’s." Zijn bazen noemden hem de "cash machine".
De voormalige aandelenhandelaar werkte bij de Franse bank Société Générale en vergokte daar 4,9 miljard euro. Zijn werkgever ontdekte in 2008 dat hij ongeautoriseerd 50 miljard euro had belegd in de volatiele futures markt. Kerviel heeft altijd gesteld dat zij wel degelijk op de hoogte waren.
"Het lijkt op het spelen van een computerspelletje", zei Kerviel tegen Le Parisien. "Het probleem is dat de bank nooit zegt: denk eraan, dit is echt geld, van echte mensen en verliezen hebben echte gevolgen. Het blijft virtueel."
Hij was verliefd op het werk in de trading room: "Ik had geen extravagant leven, gokte niet, ging niet op vakantie. Maar toen ik eenmaal verhuisde van het controleurskantoor naar het voorkantoor waar de orders geplaatst werden, werd de bank mijn leven. Ik dacht dag en nacht aan mijn werk."
De gevierde handelaar landde 18 januari 2008 op aarde. Hij werd gearresteerd en zat 35 dagen vast. Daarna begon een slepen juridisch gevecht.
Kerviel veroordeeld tot gevangenisstraf
Kerviel werd in 2010 door de rechtbank schuldig bevonden aan het schenden van het vertrouwen, fraude en het invoeren van vervalste gegevens in computers. Hij ging zo vaak als hij kon tegen de uitspraak in beroep, maar moest uiteindelijk toch naar de gevangenis.
In 2014 mocht Kerviel de gevangenis verlaten, maar moest hij zijn straf van drie jaar met een enkelband uitzitten.
Kerviel in tegenaanval
De afgelopen jaren was Kerviel op zoek naar zichzelf. Hij schreef onder meer een boek over het financiële systeem dat volgens hem is doorgedraaid.
Dit jaar opende hij een juridische tegenaanval tegenover zijn voormalige werkgever.
Kerviels advocaat zei in mei in een hoorzitting dat de bank geen reden had hem te ontslaan, omdat hij handelde met medeweten van zijn leidinggevenden. Het gokken met grote bedragen zou bij Société de normaalste zaak van de wereld zijn geweest. Ook bestreed de advocaat de hoogte van het bedrag dat Kerviel verkwist zou hebben.
Daarnaast zou de leider van het politieonderzoek inmiddels hebben verklaard onder druk te zijn gezet het onderzoek destijds extra op de bankier toe te spitsen. Kerviel heeft daarom ook gevraagd de strafzaak tegen hem over te doen.
Met de uitspraak van dinsdag is de eerste juridische overwinning binnen voor Kerviel.